Πως να προστατεύσετε τον σκύλο σας από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια

σκυλοι ψυλλοι τσιμπουρια

Τα εξωτερικά παράσιτα, δηλαδή οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια αλλά και τα κουνούπια, μπορούν να βλάψουν δυστυχώς την υγεία του σκύλου μας, αφού ευθύνονται για τη μετάδοση πολλών ασθενειών που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίες. Ευτυχώς, στα pet shop μπορούμε να βρούμε αντιπαρασιτικά που μας βοηθούν να προστατεύσουμε το σκύλο μας και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αυτή η αντιπαρασιτική θεραπεία είναι απαραίτητη κατά τους θερινούς μήνες, όμως πρέπει να γίνεται σίγουρα και το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ας δούμε παρακάτω ποιες επιλογές έχουμε.

Αντιπαρασιτικό κολάρο

Το αντιπαρασιτικό κολάρο έχει πολύ καλή απωθητική δράση για περίπου 6 μήνες, οπότε μπορούμε να βάζουμε στον σκύλο μας ένα καινούριο δύο φορές το χρόνο. Επειδή δρα κυρίως απωθώντας τα παράσιτα και τα κουνούπια, το κολάρο καλό είναι να συνδυάζεται και με άλλα αντιπαρασιτικά, όπως η αμπούλα που σκοτώνει τα ήδη υπάρχοντα παράσιτα. Έτσι, πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή προστασία με τον πλέον βολικό τρόπο, αφού το κολάρο δεν ενοχλεί καθόλου τα σκυλιά. Ανάλογα με το πόσο δυνατό φάρμακο θέλετε να έχει το κολάρο, κάτι που εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου, στα pet shop θα βρείτε κολάρα με διάφορες διαβαθμίσεις καθώς και οικολογικά κολάρα με κιτρονέλλα.

Αμπούλα

Η αμπούλα είναι το πιο αποτελεσματικό αντιπαρασιτικό, καθώς όχι μόνο σκοτώνει τα ήδη υπάρχοντα παράσιτα πάνω στο τρίχωμα του σκύλου αλλά απωθεί και τα υπόλοιπα να ανέβουν πάνω του. Το μειονέκτημά της είναι ότι πρέπει να ανανεώνεται συχνά (κάθε ένα μήνα το καλοκαίρι και κάθε δύο μήνες το χειμώνα), ενώ είναι και τοξική για τους ανθρώπους, οπότε χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή της.

αμπουλα για σκυλους

Χάπι

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στα pet shop κάποια χάπια για ψύλλους και τσιμπούρια, τα οποία καταπίνει ο σκύλος και αυτά σκοτώνουν τα υπάρχοντα παράσιτα μέσω της ουσίας τους που απελευθερώνεται από το λίπος του σκύλου. Διαρκούν τρεις μήνες, όμως το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν απωθητικές ιδιότητες, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστούν με αμπούλα για σωστή πρόληψη. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου πριν δώσετε το χάπι στο σκύλο σας.

χαπι για ψυλλους

Σπρέι

Τα αντιπαρασιτικά σπρέι είναι η μοναδική λύση για τα κουτάβια, δηλαδή σκυλάκια κάτω των 2 μηνών, στα οποία δεν ενδείκνυνται οι αμπούλες. Τα σπρέι δρουν όπως οι αμπούλες, δηλαδή κατασταλτικά και προληπτικά, και αποτελούν μία φθηνή λύση για όλο το χρόνο αλλά κυρίως το καλοκαίρι που η ανάγκη για πρόληψη λόγω των πολλών κουνουπιών και του κινδύνου για καλααζάρ είναι μεγάλη. Το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν είναι καθόλου βολικά, αφού πρέπει να ψεκάζετε το σκύλο σας κάθε μέρα με αυτά, κάτι που οι περισσότεροι σκύλοι δεν θέλουν καθόλου. Στα κουτάβια που είναι μικρά σε μέγεθος κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο, όμως σε μεγαλύτερους σκύλους, αν δεν κάθονται ήσυχοι, είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε σας προτείνουμε να συνδυάσετε αυτή τη λύση με άλλα αντιπαρασιτικά και να τη χρησιμοποιείτε επικουρικά σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αν ο σκύλος σας κοιμάται έξω τα βράδια του καλοκαιριού.

σπρευ για σκυλους