Ποιους κινδύνους κρύβει ο καθαρισμός χαλιών για τα κατοικίδιά μας & πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

Σιβηρικό χάσκι με χνουδωτό λευκό χαλί

Όσοι έχουν στο σπίτι τους κατοικίδια ζώα, έχουν διαπιστώσει το πολύπλοκο του πράγματος, όσον αφορά στη συνύπαρξή τους με τα χαλιά. Από τη μία, ο καθαρισμός χαλιών είναι εξόχως απαραίτητος σε ένα σπίτι, στο οποίο η βρομιά είναι εκ των πραγμάτων αυξημένη λόγω του ζώου. Όσο καλά και αν πλένετε τα πόδια του σκύλου σας, όταν επιστρέφετε από τη βόλτα στο πάρκο, πάντα κάποιος λεκές θα δημιουργηθεί στο χαλί. Αντίστοιχα, ένα ζωάκι μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά, όπως να λερώσει το χαλί ή να ρίξει κάποιο ποτήρι καφέ ή κρασιού κάτω. Από την άλλη, παρόλο που ο καθαρισμός των χαλιών είναι απαραίτητος, ενδέχεται να είναι και επικίνδυνος, αν δεν προσέξουμε. Τα καλά νέα είναι ότι μια τόσο χρήσιμη κίνηση, όπως το να καθαρίζουμε τακτικά τα χαλιά μας, μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, αρκεί να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Γιατί κινδυνεύει το ζωάκι μας από τον καθαρισμού του χαλιού;

Σε πολλά ταπητοκαθαριστήρια και φορητά συνεργεία καθαρισμού, ο καθαρισμός χαλιών γίνεται με βαριά χημικά απορρυπαντικά, τα οποία αφήνουν κατάλοιπα. Ειδικά όταν ο καθαρισμός γίνεται κατ’ οίκον, τότε το σκυλάκι ή το γατάκι μας μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή με αυτές τις ουσίες, εισπνέοντας ή ακόμα και γλύφοντάς τες. Οι κτηνίατροι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι και τα πουλιά που βρίσκονται σε κλουβιά μέσα στο σπίτι είναι ευαίσθητα στην εισπνοή χημικών καθαριστικών ουσιών που καταλήγουν στον αέρα μετά το καθάρισμα.

Όπως πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργία, έτσι και πολλά ζωάκια είναι ευαίσθητα στα απορρυπαντικά. Επιπλέον, ο οργανισμός τους δεν είναι καθόλου συνηθισμένος, σε αντίθεση με των ανθρώπων, οι οποίοι ήδη από τη γέννησή τους έρχονται σε επαφή με ρούχα που έχουν πλυθεί με χημικά απορρυπαντικά. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα, όπως και τα παιδιά, δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έρθουν σε άμεση επαφή με το χαλί, ακόμα και όταν δεν πρέπει.

Γάτα φτερνίζεται δίπλα σε χαλί

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας;

Μία πρόχειρη λύση είναι να απομακρύνουμε τα κατοικίδια από το χαλί, όσο διαρκεί ο καθαρισμός του ή να αφήνουμε τα χαλιά στο ταπητοκαθαριστήριο για μέρες, αφού καθαριστεί, ώστε να απομακρυνθούν και τα τελευταία κατάλοιπα των χημικών καθαριστικών. Ωστόσο, η πιο σωστή λύση είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο εφαρμόζει βιολογικό καθαρισμό χαλιών. Χρησιμοποιεί δηλαδή οικολογικά απορρυπαντικά, τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα και φεύγουν με το ξέβγαλμα στο 100%. Για να είμαστε σίγουροι ότι όντως ο καθαρισμός είναι ασφαλής για τα ζώα μας, θα πρέπει να αναγράφεται στις προδιαγραφές του ότι είναι pet friendly.

Έτσι, ακόμα και αν ο σκύλος ή η γάτα μας ξαπλώσουν με χαρά πάνω στο χαλί αμέσως μετά το καθάρισμα, δεν θα ανησυχήσουμε για τίποτα (παρά μόνο για το γεγονός ότι θα το γεμίσουν αμέσως ξανά με τρίχες)!

Γυναίκα ξαπλωμένη με γάτα επάνω σε χαλί