Πορτάκι κατοικιδίου πάνω στα κουφώματα αλουμινίου: Όσα πρέπει να προσέξετε

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια, είτε είναι σκύλοι είτε γάτες, λατρεύουν να βγαίνουν στον κήπο και το μπαλκόνι. Αυτό, όμως, μας αναγκάζει συχνά να αφήνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια θερμότητας στο χώρο. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης μικρής θύρας πάνω στα κουφώματα αλουμινίου, ώστε το κατοικίδιό μας να βγαίνει ανενόχλητο έξω, ακόμα και αν η μπαλκονόπορτα είναι κλειστή. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, μιας και πρέπει να γίνει ειδική κατασκευή πάνω στο κούφωμα και να δοθεί προσοχή σε βασικές λεπτομέρειες που εγγυώνται την ακεραιότητα του παραθύρου και την ασφάλεια της γάτας ή του σκύλου μας.

Σε ποιους πρέπει να απευθυνθείτε

Στο εμπόριο, κυρίως στα pet shops, μπορείτε να βρείτε έτοιμα πορτάκια για κατοικίδια, όμως η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή. Συγκεκριμένα, για να μη γίνει κάποια ζημιά στο παράθυρο, αλλά και για να είναι ασφαλής η κατασκευή για το ζωάκι σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας, ώστε να σας ενημερώσει για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν πάνω στο τζάμι ή την επιφάνεια του παραθύρου. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι το πορτάκι ανοίγει και κλείνει σωστά και ότι το κούφωμα δεν καταστράφηκε, αλλά συνεχίζει να προσφέρει την απαραίτητη θερμομόνωση στο χώρο.

Σε ποια είδη κουφωμάτων μπορεί να μπει πορτάκι και τι πρέπει να προσέξω;

Η θύρα για κατοικίδια μπορεί να μπει σε όλα τα είδη κουφωμάτων, όμως θα πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:

  • Στο τζάμι: Αν το πορτάκι τοποθετηθεί πάνω σε μονό ή διπλό υαλοπίνακα, είναι απαραίτητο αυτός να αντικατασταθεί. Διαφορετικά, το τζάμι δεν θα είναι μονωμένο και θα συγκεντρώσει υδρατμούς. Στον καινούριο υαλοπίνακα, θα μπορεί να γίνει στεγάνωση της τομής.
  • Στα συρόμενα κουφώματα: Το πρόβλημα με τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου είναι ότι συχνά δεν υπάρχει το απαραίτητο κενό ανάμεσα στο παντζούρι και το τζάμι, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί το πορτάκι. Ιδιαίτερα όταν το κούφωμα είναι παλαιάς κατασκευής, μια τέτοια παρέμβαση ενδέχεται να είναι αδύνατη, οπότε θα πρέπει να αντικατασταθεί όλο το κούφωμα με ειδική κατασκευή. Στα νεότερα κουφώματα, υπάρχει πιθανότητα το κενό να επαρκεί, ώστε να μη χρειαστεί αντικατάσταση.
  • Στην πόρτα: Η τοποθέτηση θύρας κατοικιδίου στην πόρτα, δηλαδή στον ταμπλά αλουμινίου, είναι ευκολότερη καθώς γίνεται τομή στον ταμπλά και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες στεγανώσεις.
  • Στον τοίχο: Σπάνια τοποθετούνται πορτάκια κατοικιδίων πάνω στον τοίχο, καθώς απαιτούνται εκτεταμένα μερεμέτια. Αυτή η επιλογή προτείνεται, μόνο αν η παρέμβαση στο κούφωμα είναι αδύνατη, είτε επειδή το κούφωμα είναι παλαιό είτε επειδή το κατοικίδιο είναι πολύ μεγαλόσωμο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέξετε και την ασφάλεια της πόρτας, ώστε αυτή να ανοίγει μόνο αν πρόκειται για το κατοικίδιό σας (για παράδειγμα με την τοποθέτηση ειδικού microchip).

Δείτε τις επιλογές σε πορτάκια κατοικίδιων από τη Fenestral.