Αντιπαρασιτικά σκύλων: από ποιες ασθένειες προστατεύουν

 

Τα αντιπαρασιτικά σκύλων, είτε είναι αμπούλες είτε περιλαίμια και σπρέι, είναι απαραίτητα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (αλλά και του χειμώνα αν ο σκύλος μένει εκτός σπιτιού). Ο λόγος είναι ότι προστατεύουν τους πιστούς μας φίλους από σοβαρές ασθένειες που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίες χωρίς πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία. Έτσι, ο σκύλος πρέπει να φοράει οπωσδήποτε το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο (ή και περισσότερο αν η υψηλή θερμοκρασία διατηρηθεί και το φθινόπωρο), ενώ ανά μήνα καλό είναι να του εφαρμόζετε τοπικά και αμπούλα. Εναλλακτικά ή και ως ένα επιπλέον τείχος προστασίας αν ο σκύλος περιφέρεται σε χώματα και ξερά χόρτα, μπορείτε να τον ψεκάζετε με το ειδικό σπρέι κάθε βράδυ. Έτσι, θα σώσετε το σκυλάκι σας από τις ακόλουθες ασθένειες:

Λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ 

Η λεϊσμανίαση, το γνωστό σε όλους καλααζάρ, είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια, η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό του σκύλου οδηγώντας τον ακόμα και σε θάνατο. Αν και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα εμβόλιο για την ασθένεια, δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις μετάδοσης του ιού, οπότε τα αντιπαρασιτικά σκύλων είναι η μόνη ασφαλής λύση. Το καλααζάρ μεταδίδεται μέσω σκνίπας που έχει τσιμπήσει μολυσμένο σκύλο και στη συνέχεια τσιμπάει έναν υγιή. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει ο σκύλος να φοράει εντομοαπωθητικό κολάρο και ιδανικά να ψεκάζεται με εντομοαπωθητικό σπρέι αν διαμένει έξω το βράδυ.

Ερλιχίωση

Η ερλιχίωση μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, τα οποία ο σκύλος μπορεί να κολλήσει από παντού: από άλλον σκύλο, από το χώμα ή από τα χόρτα. Αν και πιο ήπια ασθένεια σε σχέση με το καλααζάρ, η ερλιχίωση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, απαιτεί διαρκή λήψη αντιβιωτικών και συχνά γίνεται χρόνια οδηγώντας στη σταδιακή καταστροφή του αιμοποιητικού συστήματος του σκύλου. Η εφαρμογή αμπούλας που σκοτώνει τα υπάρχοντα τσιμπούρια και τα αυγά τους σε συνδυασμό με αντιπαρασιτικό κολάρο που λειτουργεί απωθητικά είναι η καλύτερη άμυνα.

Τύφος ή εχινόκοκκος

Αν και οι δύο συχνότερες ασθένειες που μεταδίδονται με εξωτερικά παράσιτα είναι οι προαναφερθείσες, υπάρχει περίπτωση οι ψύλλοι να μεταδώσουν στο σκυλάκι σας δύο θανατηφόρες ασθένειες, τον τύφο ή τον εχινόκοκκο. Γενικά, οι ψύλλοι είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμοι και απαιτούνται διάφορα αντιπαρασιτικά σκύλων, όπως το κολάρο και η αμπούλα, με συχνή εφαρμογή. Πολλοί ιδιοκτήτες, όμως, το παραμελούν επειδή θεωρούν ότι οι ψύλλοι είναι ακίνδυνοι και δεν προκαλούν τίποτα παραπάνω πέρα από κνησμό. Αν και ο κνησμός από μόνος του δεν είναι μια αμελητέα κατάσταση, αφού μπορεί να προκαλέσει πληγές και δερματικές μολύνσεις στο ζωάκι σας, οι ψύλλοι έχουν κατηγορηθεί και για τη μετάδοση τύφου και εχινόκοκκου, αρρώστιες που ειδικά σε κουτάβια ή ανεμβολίαστα ζώα μπορούν να αποβούν μοιραίες.

 

Φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια προκαλούν και διάφορες αλλεργίες στα σκυλάκια μας. Οπότε, η λύση είναι μία: ποιοτικά αντιπαρασιτικά σκύλων, τα οποία θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πιστούς μας φίλους και θα τους αφήσουν να περάσουν το καλοκαίρι χωρίς ενοχλήσεις και απειλές.