Παιδί και κατοικίδιο: μια ευεργετική σχέση ζωής

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα παιδί δεν μπορεί να συμβιώσει με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι, ενώ μερικοί ασυνείδητοι εγκαταλείπουν το ζώο τους όταν κάνουν παιδί, διότι νομίζουν ότι μπορεί να του κάνει κακό. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, αφού όπως υποστηρίζουν όλοι οι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι η επαφή ενός παιδιού με το κατοικίδιο όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία του, αλλά την ενισχύει, ενώ έχει εκπληκτικά αποτελέσματα και στην οικοδόμηση ενός σωστού χαρακτήρα και σταθερού ψυχισμού.

Καταρχήν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι αρρώστιες που μεταδίδονται από το ζώο στον άνθρωπο είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, μεταδίδεται μόνο η λύσσα από τον σκύλο και το τοξόπλασμα από τη γάτα. Η πρώτη αρρώστια έχει εξαλειφθεί στο δυτικό κόσμο, ενώ η δεύτερη περνά εντελώς απαρατήρητη αν μολύνει τον οποιονδήποτε πέρα από μία έγκυο στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Συνεπώς, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα σε σχέση με την υγεία του παιδιού σας.

 

Μάλιστα, η υγεία του παιδιού ενισχύεται από τη συμβίωση του με κάποιο ζώο από μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες η πιθανότητα για εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών μειώνεται αισθητά. Παράλληλα, επειδή το παιδί βρίσκεται σε εγρήγορση και παίζει με το ζώο ή βγάζει βόλτα το σκύλο, δεν κινδυνεύει και από παχυσαρκία, η οποία είναι πλέον η μάστιγα της εποχής μας.

Επιπλέον, η απόκτηση ενός κατοικίδιου στην οικογένεια επιφέρει ριζικές, θετικές αλλαγές στο χαρακτήρα ενός μικρού παιδιού. Το παιδί παύει να είναι εγωκεντρικό και να νομίζει πως όλα γυρνούν γύρω του. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αίσθημα της ευθύνης για ένα πλάσμα που είναι πιο αδύναμο από αυτό και έχει την απόλυτη ανάγκη του. Έτσι, γίνεται υπεύθυνο και συμπονετικό, ενώ μαθαίνει να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του, όπως για παράδειγμα την καθημερινή βόλτα με το σκύλο ή το τάισμα της γάτας. Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζει και η σχέση που δημιουργεί με το ζωάκι. Μέσω αυτής της σχέσης μπαίνει στη διαδικασία της μάθησης οικοδόμησης γερών δεσμών που στηρίζονται στην ανιδιοτελή αγάπη και συμπόνια. Ακόμα και ο θάνατος του ζώου που αναπόφευκτα θα έρθει σπάνια είναι μια τραυματική εμπειρία για το παιδί, η οποία θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικά στη σκέψη σας να πάρετε ένα ζωάκι. Το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί τον κύκλο της ζωής και αποκτά τα εφόδια να διαχειρίζεται την απώλεια και να αποδέχεται τον πόνο.

Η χαρά της προσφοράς θα είναι για εσάς και το παιδί σας τεράστια, ειδικά αν αποφασίσετε να σώσετε κάποιο ζωάκι από το δρόμο, αφού ο γιος σας ή η κόρη σας θα νιώσει παντοδύναμο και πως μπορεί έστω και με μικρά βήματα να κινήσει αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αν το ζωάκι προϋπάρχει του παιδιού, καλό είναι να γνωρίζετε πως το ζώο, ακόμα και αν στην αρχή ζηλέψει λίγο, δεν πρόκειται να κάνει εσκεμμένα κακό στο μωρό σας αφού θα το αγαπάει όπως το αγαπάτε εσείς και θα το προστατεύει. Είναι εντούτοις σημαντικό να φροντίσετε για την ασφάλεια και των δύο, αφού και τα δύο μικρά πλασματάκια δεν γνωρίζουν από κανόνες συμπεριφοράς και μπορεί άθελά τους να βλάψουν το ένα το άλλο.