Πώς να πιάσω μια αδέσποτη γάτα; Απλές συμβουλές για αρχάριους

αδέσποτη γάτα

Οι αδέσποτες γατούλες είναι κυριολεκτικά παντού. Όσο δύσκολο είναι να τις βλέπεις να πεινάνε και να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, τόσο εύκολο είναι να τις φροντίζεις με λίγο φαγητό και νερό. Και κάπως έτσι εισάγεσαι στον όμορφο και με πολλή αγάπη κόσμο της φροντίδας των αδέσποτων.

Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, κάποια στιγμή θα κληθείς να πιάσεις μια αδέσποτη γατούλα. Μπορεί να την έχεις βγάλει εξαιρετικές φωτογραφίες και να κατάφερες να τις βρεις σπίτι. Μπορεί να τη βλέπεις άρρωστη και να πρέπει να την πας στον γιατρό. Ή απλά μπορεί να θες να της κάνεις το καλύτερο δώρο, να τη στειρώσεις για να ζήσει για πολλά περισσότερα χρόνια υγιής, χωρίς να γεννάει μωρά που δεν θα έχουν καμία τύχη.

Για όποιον λόγο και αν θες να το κάνεις, το γνωρίζεις καλά. Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα και ακόμη και οι πιο ήμερες μπορεί να αντιδράσουν άσχημα, αν τις πιάσεις και προσπαθήσεις να τις βάλεις στην τσάντα μεταφοράς. Ευτυχώς, με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια, εύκολα και γρήγορα.

Συγκεντρώσαμε από τη δική μας εμπειρία όσα μάθαμε τόσα χρόνια στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και στον χειρισμό αυτού του ανυπότακτου αλλά τόσο γοητευτικού ζώου που είναι η γάτα.

αδέσποτες γάτες

Με σεντόνι

Είναι ελάχιστες οι αδέσποτες γάτες που θα καθίσουν στην αγκαλιά σου να τις βάλεις μέσα στο κλουβάκι. Ακόμα και αν τις πιάσεις καλά από το σβέρκο, κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν τρόπο να σου ξεφύγουν. Το πιο απλό είναι να βάλει κόντρα τα πόδια της και να μη μπορέσεις να τη βάλεις ποτέ στο κλουβάκι, όσο εκείνη θα τινάζεται σαν χέλι μέχρι να σου ξεφύγει.

Υπάρχει λύση για αυτό όμως. Αν η γατούλα είναι ήμερη, μπορείς να αφήσεις το κλουβάκι λίγο πιο μακριά και μάλιστα σου προτείνουμε να το βάλεις κάθετα, δηλαδή με την πόρτα να κοιτάει τον ουρανό. Πάρε τη γάτα αγκαλιά και χάιδεψέ την, μιλώντας της, ώστε να ηρεμήσει. Ύστερα σιγά σιγά τύλιξέ την με ένα σεντόνι. Πρέπει να κάνεις αργές κινήσεις, ώστε να μην την τρομάξεις.

Αν το κάνεις καλά, σε κάποια φάση θα βρεθεί να είναι τυλιγμένη σαν μούμια με το σεντόνι, κάτι βασικό, για να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια της. Τότε την βάζεις μέσα στο κλουβί, όπου δεν χρειάζεται καν να την σπρώξεις, γιατί η βαρύτητα θα τη ρίξει προς τα κάτω.

Με γατοπαγίδα

Πρόκειται για μια συσκευή που έχει σώσει χιλιάδες γατούλες και ας τις στρεσάρει λίγο στην αρχή. Είναι ένα μακρόστενο κλουβί, το οποίο στο βάθος του έχει ένα μικρό σκαλοπατάκι. Μόλις η γάτα πατήσει σε αυτό, η πόρτα κλείνει αυτόματα. Αν έχεις προσπαθήσει να βάλεις μια γάτα στο κλουβί μεταφοράς βάζοντάς της λαχταριστό φαγητό μέσα, ξέρεις ότι είναι αδύνατο να προλάβεις να κλείσεις την πόρτα του κλουβιού, πριν αυτή πεταχτεί έξω.

Η ιδέα είναι ότι της βάζεις έξτρα γευστικό φαγητό μέσα στην παγίδα (π.χ. κονσέρβα, κοτόπουλο ή τόνο). Εκείνη μπαίνει μέσα, πατάει την παγίδα και η πόρτα κλείνει μόνη της πίσω. Σε αρκετές γάτες (κυρίως στις αρσενικές που δεν είναι τόσο πονηρές), δουλεύει σχετικά συχνά.

Δυστυχώς, όμως, πολλές γάτες είναι υποψιασμένες, έχουν δει μια άλλη γάτα να παγιδεύεται ή απλά διστάζουν υπερβολικά να μπουν μέσα μέσα, ώστε να πατήσουν το σκαλοπάτι και να κλείσει η πόρτα. Η λύση σε αυτό είναι να εξοικειώσεις τη γατούλα με την παγίδα. Δηλαδή να την έχεις δίπλα της κάθε μέρα για πολλές μέρες, να της βάζεις φαγητό έξω έξω και γενικά να της δείξεις ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γάτες παύουν να διστάζουν και τελικά μπαίνουν μέσα. Και ας σε κοιτάνε μετά με ένα βλέμμα κάπως έτσι:

αδέσποτη γάτα

Με κάπακωμα

Αν δεν δουλεύει η λύση της γατοπαγίδας, τότε το μόνο που απομένει είναι να καπακώσεις τη γάτα. Δηλαδή την ώρα που τρώει μπορείς να της ρίξεις ένα δίχτυ από πάνω, ώστε να παγιδευτεί και να μπορέσεις να την πιάσεις. Υπάρχουν και ειδικές παγίδες με άνοιγμα στο κάτω μέρος που πιάνουν τη γάτα από πάνω.

Είναι δύσκολη πρακτική, αλλά είναι η μόνη λύση για πολύ άγριες και φοβισμένες γάτες που δεν πλησιάζονται καθόλου.

Bonus tip 1: Μην προσπαθήσεις να δώσεις στη γάτα κάποιο υπνωτικό/ χαλαρωτικό χάπι. Ακόμα και αν το κρύψεις στην κονσέρβα, ακόμα και αν το κάνεις σκόνη και το ανακατέψεις με την τροφή, το πιο πιθανό είναι ότι η γάτα θα το καταλάβει και δεν θα το φάει ποτέ. Επιπλέον, ακόμα και αν το φάει, το χάπι πιάνει μετά από ώρα, οπότε απλώς θα της προσφέρει έναν καλό υπνάκο, όταν θα είναι στη φωλιά της. Ακόμα και αν την πετύχεις στη φωλιά της, πάντως, τα υπνωτικά χάπια του εμπορίου δεν πιάνουν, όταν η γάτα στρεσάρεται πολύ, οπότε το πιο πιθανό είναι ότι θα την ξυπνήσεις και θα ξαναβρεί αμέσως τον παλιό, άγριό της εαυτό.

Bonus tip 2: Ζήτα βοήθεια από τη φιλοζωική της γειτονιάς σου. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές πρόθυμοι να σε βοηθήσουν στο δύσκολο έργο του πιασίματος μιας αδέσποτης γάτας. Επίσης, η φιλοζωική θα έχει κατά πάσα πιθανότητα γατοπαγίδα, ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσεις (είναι αρκετά ακριβές).