Βεγγαλικά και κατοικίδια ζώα: Πώς να τα προστατεύσετε με ασφάλεια

Σκύλος κρύβεται κάτω από κουβέρτα

Τα βεγγαλικά αποτελούν ένα αγαπημένο μέσο για εμάς τους ανθρώπους, αφού περιβάλλουν με εντυπωσιασμό τις χαρμόσυνες στιγμές μας, είτε πρόκειται για την Ανάσταση του Πάσχα είτε για μια γιορτή ή έναν γάμο.

Όμως, για τους τετράποδους φίλους μας ο ήχος και η λάμψη των βεγγαλικών είναι ένα μαρτύριο που προκαλεί πολύ φόβο. Δυστυχώς, κάθε χρόνο δεν είναι λίγα τα ζωάκια που χάνουν τη ζωή τους επειδή τρόμαξαν από τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και τα δυναμιτάκια.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο και στη γάτα μας, ώστε να νιώσουν ασφαλείς και να μην πάθουν τίποτα από τα βεγγαλικά. Ας τα δούμε παρακάτω αναλυτικά:

  1. Προστασία μέσα στο σπίτι: Αν θέλαμε να πούμε μόνο ένα πράγμα, θα λέγαμε αυτό. Είτε πρόκειται για σκύλο είτε για γάτα, θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο σπίτι, όταν πέφτουν βεγγαλικά. Διαφορετικά, ο κίνδυνος να χαθεί ή να χτυπηθεί από αμάξι είναι δυστυχώς τεράστιος.Γάτα δίπλα από μπαλκόνι με πυροτεχνήματα
  2. Μακριά από τα μπαλκόνια: Τα μπαλκόνια είναι δυστυχώς χειρότερα ακόμα και από την ελευθερία έξω. Ένας φοβισμένος σκύλος ή μια τρομοκρατημένη γάτα είναι το πιο εύκολο θύμα, για να πέσει από κάτω. Φυσικά, δε μιλάμε για περιπτώσεις όπου ο σκύλος είναι δεμένος και μπορεί να συμβούν τραγικά περιστατικά.
  3. Κρυψώνες: Μέσα στο σπίτι τώρα, καλό είναι να δώσετε στο ζωάκι σας άφθονες κρυψώνες, για να κρυφτεί και να νιώθει ασφαλές εκείνες τις ώρες. Αυτό ειδικά για τα σκυλάκια & τις γατούλες είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι κρυψώνες θα πρέπει να βρίσκονται σε σημεία όπου το ζωάκι κινείται και κάθεται ούτως ή άλλως, ώστε να νιώθει άνετα και οικεία.
  4. Μείωση ήχων και λάμψεων: Μια καλή πρακτική θα είναι επίσης να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ήχους και τις λάμψεις από τα βεγγαλικά. Και τα δύο τρομάζουν εξαιρετικά όλα τα ζωάκια. Κλείστε όλα τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις κουρτίνες, όμως μην κλείνετε το ζώο σε ένα μικρό δωμάτιο, ακόμα και αν αυτό είναι το πιο ήσυχο, γιατί θα του προκαλέσει πανικό.
  5. Φερθείτε φυσιολογικά: Τα ζώα νιώθουν την ανησυχία μας, οπότε δεν έχει νόημα να ασχολείστε συνέχεια με τη γάτα ή τον σκύλο σας και να προσπαθείτε να τον καθησυχάσετε. Αφήστε το ζωάκι να πάει όπου θέλει και φερθείτε με ηρεμία. Παίξτε μαζί του, χαϊδέψτε το, αλλά μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην το σηκώνετε αγκαλιά, γιατί μπορεί να πανικοβληθεί. Μερικές λιχουδιές είναι ένας καλός τρόπος να αποσπάσετε την προσοχή του.Γάτα κοιμάται στο πάτωμα δίπλα από catnip
  6. Ηρεμιστικό: Δε λέμε φυσικά να δώσετε στο ζώο βαριά χάπια, αλλά υπάρχουν κατευναστικά φυτικής προέλευσης, όπως catnip και βαλεριάνα, τα οποία είναι εξαιρετικά για τα ζώα και τα βοηθούν να ηρεμήσουν σε τέτοιες στρεσογόνες καταστάσεις.

Ευχαριστούμε τους ειδικούς του καταστήματος www.fireworks.gr, που μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία του άρθρου.