Τα πάντα για την ασφάλεια της γάτας

γατα στο σπιτι

Μπορεί να λένε ότι οι γάτες είναι εφτάψυχες, όμως στην πραγματικότητα οι γάτες είναι πλάσματα που θέλουν φροντίδα και προσοχή, διότι πολλά πράγματα μπορούν να τους καταστρέψουν την υγεία. Επιπλέον, οι γάτες είναι αρκετά ζωηρές και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάθε σημείο του σπιτιού, οπότε είναι απαραίτητο να τις προσέχετε πολύ, για να μην τραυματιστούν.

 

γατα

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες γάτας είναι αν θα πρέπει αυτή να ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι ή είναι καλύτερα να βγαίνει έξω και να ζει ελεύθερη. Τα επιχειρήματα υπέρ της απόλυτης ελευθερίας της γάτας είναι κυρίως ψυχολογικά και την παρομοιάζουν με άνθρωπο, ο οποίος έχει ανάγκη να βγαίνει έξω, να παίρνει τον αέρα του και να αλλάζει παραστάσεις αισθανόμενος ελεύθερος. Ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσες σουλατσάρουν στον κήπο, διότι αποφεύγουν έτσι θανάσιμους κινδύνους, όπως τις φόλες, τα αυτοκίνητα και τη μετάδοση ασθενειών από αδέσποτες γάτες.

Σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού, είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει στο μπαλκόνι μόνο εάν σας έχει δείξει ότι ξέρει πώς να συμπεριφερθεί σε αυτό. Δεν είναι λίγες οι γάτες που έχουν πέσει από μπαλκόνια είτε επειδή σκαρφάλωσαν από περιέργεια πάνω στα κάγκελα είτε επειδή παρασύρθηκαν κυνηγώντας κάποιο έντομο. Αν η γάτα σας είναι πολύ ζωηρή, καλό είναι να βγαίνει στο μπαλκόνι με επιτήρηση. Μία άλλη λύση είναι να τοποθετήσετε καλαμωτή στα κάγκελα, για να μη μπορεί το ζώο να πέσει από το άνοιγμα.

 

Μέσα στο σπίτι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Οι γάτες έχουν την τάση να τρυπώνουν στους μικρούς χώρους για ώρες και να μην φαίνονται. Κάθε φορά που κλείνετε ένα ντουλάπι ή συρτάρι, καλό είναι να βεβαιώνετε ότι δεν θα κλείσετε μέσα το ζωάκι σας.

 

Στην κουζίνα πρέπει να είστε γενικά προνοητικοί και να μην αφήνετε στενά ποτήρια στο νεροχύτη ή κουτάκια από κονσέρβα σε προσβάσιμο σημείο. Στις γάτες αρέσει πολύ να χώνουν το κεφαλάκι τους στα ποτήρια και τα κονσερβοκούτια, αλλά δυστυχώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό να παγιδευτεί μέσα και να μην μπορούν έπειτα να το βγάλουν.

γατα περιποιηση

 

Επίσης, μην ξεχνάτε να σκουπίζετε πολύ καλά το δάπεδο, αν σπάσει κάποιο ποτήρι ή πιάτο μέσα στο σπίτι. Οι πατούσες των γατών είναι πολύ ευαίσθητες και μπορεί να μπει μέσα ακόμα και το πιο μικρό γυαλάκι προξενώντας μικρούς ή και μεγάλους τραυματισμούς.

Τέλος, καλό είναι να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας, αφού το μικρό σας ζωάκι μπορεί να αισθανθεί την περιέργεια να ανακαλύψει τι υπάρχει μέσα στη λεκάνη, να γλιστρήσει και να πνιγεί, ειδικά αν είναι νεαρό γατάκι.

 

Σε κάθε περίπτωση, ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι χρειάζεται κάποιες ειδικές προφυλάξεις, όπως ακριβώς θα κάνατε εάν είχατε παιδί. Φυσικά, οι προφυλάξεις αυτές είναι πολύ μικρότερες και ευκολότερες και μπορούν να σας εγγυηθούν ότι η γατούλα σας δεν θα χτυπήσει. Έτσι, θα μπορείτε να χαίρεστε τη συντροφιά της για πολλά χρόνια.