Συμβιώνοντας με μία γάτα

Έχετε μόλις υιοθετήσει για πρώτη φορά στη ζωή σας μία γατούλα και το συναίσθημα αυτό σας είναι πρωτόγνωρο και ξένο; Έχετε πελαγώσει γιατί δεν ξέρετε πως να αναθρέψετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να ζήσετε ευχάριστα μαζί με το νέο σας φίλο.

 

Γάτα, η ανεξάρτητη

Η γάτα αν και συμβιώνει με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν έχει πάψει να είναι ανεξάρτητη. Αυτό οφείλεται στην ίδια τη φύση της και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Για να έχετε λοιπόν ένα χαρούμενο ζωάκι θα πρέπει να του παρέχετε την ελευθερία να περνά κάποιες ώρες της μέρας σε εξωτερικό χώρο, πάντα με την δική σας εποπτεία και τις κατάλληλες προφυλάξεις. Επίσης είναι πολύ καλό για τη γάτα σας να έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες έτσι ώστε να μη νιώθει μοναξιά και μελαγχολία.

ανεξαρτητη γατα

Τα παιχνίδια

Οι γάτες μπορεί να μην είναι προσκολλημένες διαρκώς με τα αφεντικά τους όμως έχουν και αυτές ανάγκη από προσοχή και αγάπη. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεκαπέντε λεπτά τη μέρα είναι ο λιγότερος χρόνος που θα πρέπει να αφιερώνετε στη γάτα σας έτσι ώστε να μην νιώθει παραμελημένη και μόνη.

παιχνιδια γατας

Η διατροφή

Η διατροφή της γάτας σας όπως και κάθε κατοικίδιου, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη ζωή του. Μην ξεχνάτε ποτέ πως η γάτα σας είναι ένα ζωάκι με διαφορετικές ανάγκες από αυτές των ανθρώπων οπότε θα πρέπει να τρέφεται και με ειδικές τροφές. Έχει ανάγκη από κρέας σαν σαρκοφάγο ζώο που είναι καθώς και από κάποιες λιχουδιές. Στην περίπτωση που δεν έχετε καταφέρει να βρείτε μόνοι σας την κατάλληλη διατροφή η γνώμη ενός ειδικού κτηνιάτρου, θα σας έλυνε τα χέρια.

γατοτροφη

Η καθαριότητα

Οι γάτες γενικά αντιπαθούν πολύ το νερό όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου είναι δεκτικές σε ένα μπάνιο. Αν η γάτα σας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία δεν χρειάζεται να πελαγώσετε, υπάρχουν τρόποι το ζωάκι να παραμείνει πεντακάθαρο. Χρησιμοποιήστε μία βρεγμένη πετσέτα με λίγο ειδικό σαμπουάν και στη συνέχεια ξεπλύνετε μία άλλη πετσέτα απαλά. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην βρέχεται ποτέ το κεφάλι της γάτας σας.

καθαριοτητα γατας

Η άμμος

Η άμμος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη ζωή της γάτας σας και για την ομαλή συμβίωση της μαζί σας. Φροντίστε να μάθετε στο ζωάκι σε μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί την άμμο, για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Διατηρείτε την άμμο καθαρή για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία της γάτας σας, καθώς και θέματα υγιεινής στο χώρο σας.

αμμος γατας

Η στείρωση

Είτε πρόκειται για αρσενική, είτε θηλυκή γάτα η στείρωση αποτελεί μονόδρομο. Αυτό συμβαίνει για δύο κύριους λόγους: πρώτον μετά τη στείρωση η ποιότητα της ζωής της γάτας σας θα αναβαθμιστεί πολύ, καθώς θα πάψει να ταλαιπωρείται από προβλήματα ορμονικής φύσης. Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος, για τον οποίο είναι απαραίτητη η στείρωση είναι πως με αυτό τον τρόπο βοηθάτε στην μείωση των αδέσποτων ζώων.

στειρωση γατας

Ο κτηνίατρος είναι σύμμαχος

Σε όλη τη διάρκεια της συμβίωσής σας με τη γάτα σας, ο κτηνίατρος θα πρέπει να είναι σύμβουλος και σύμμαχος σας, για αυτό μην ξεχνάτε τις τακτικές επισκέψεις ρουτίνας καθώς και τις έκτακτες επισκέψεις σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής.

κτηνιατρος