Ποια τροφή πρέπει να δίνουμε στα κατοικίδια μας

Η τροφή αποτελεί ένα πολύ βασικό στοιχείο που θα συμβάλει στην υγεία και την ευζωία του κατοικίδιού μας. Ανάλογα με την ηλικία του, τη ράτσα του, την κατάστασή του και τις δραστηριότητές του πρέπει να διαλέγουμε διαφορετικό τύπο τροφής, ενώ καλό είναι σε κάποιες περιπτώσεις να δίνουμε επιπλέον στον τετράποδο φίλο μας και κάποια συμπληρώματα διατροφής.

 

Καταρχάς, είτε έχουμε σκύλο είτε γάτα, αν είναι στειρωμένος πρέπει να τρώει ειδική τροφή για στειρωμένα ζώα. Η τροφή αυτή θα βοηθήσει το ζωάκι μας να έχει ένα ουροποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά, ενώ ειδικά για τους αρσενικούς γάτους η τροφή αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από κάποια πάστα ως συμπλήρωμα διατροφής, η οποία θα τους βοηθά να αποβάλλουν τους κρυστάλλους που συγκεντρώνονται στην ουρήθρα τους και οι οποίοι μπορεί ακόμα και να του τη φράξουν χωρίς τη σωστή πρόληψη.

 

Αν έχετε μεγαλόσωμο σκύλο άνω των οκτώ ετών, καλό είναι να του δίνετε κάποια τροφή που θα τον βοηθά με τα αρθριτικά του. Σχεδόν όλα τα σκυλιά άνω των 25 κιλών θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μεγαλώνοντας κάποιας μορφής αρθρίτιδα, οπότε είναι σημαντικό να προσλαμβάνουν μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής συστατικά που ενισχύουν τους χόνδρους και τις αρθρώσεις.

Επιπλέον, τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στη σωστή στοματική υγιεινή. Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βουρτσίσουν τα δόντια των ζώων τους, οπότε μια καλή λύση είναι να προμηθευτούν κάποιο οδοντιατρικό προϊόν με ωραία γεύση. Στα pet shop θα βρείτε τέτοια προϊόντα που βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας σε μορφή σκόνης που ανακατεύεται με την τροφή ή σε μορφή κάποιας λιχουδιάς, όπως κόκκαλο ή ζελέ, έτσι ώστε το κατοικίδιό σας να ασχοληθεί μαζί τους με ευχαρίστηση.

 

Απαραίτητο για τις γάτες το καλοκαίρι είναι να τους δίνετε μια πάστα που βοηθά στην απομάκρυνση των τριχών από το στομάχι τους. Οι γάτες, επειδή γλείφονται για να καθαριστούν, το καλοκαίρι που αποβάλλουν μεγάλο μέρος του τριχώματός τους καταπίνουν τεράστιες ποσότητες τριχών, οι οποίες μπορεί να συγκεντρωθούν στο στομάχι τους και να σχηματίσουν συμπαγείς μπάλες, οι οποίες δεν θα μπορούν να αποβληθούν και ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, όπως απόφραξη εντέρου. Για αυτό το λόγο, πρέπει οπωσδήποτε να τους δίνετε αυτή την πάστα, η οποία θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει τις επιπλέον τρίχες ή να τις κάνει εμετό.

 

Τέλος, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές εξειδικευμένες τροφές, οι οποίες είναι κατάλληλες για άρρωστα ζώα και μπορούν να κάνουν θαύματα. Έτσι, μπορείτε να βρείτε τροφές για ζώα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, πέτρα στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη ή τροφές για προσφάτως εγχειρισμένα ζώα, οι οποίες συμβάλλον στη γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού.

 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσω της τροφής μπορείτε να προσφέρετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο ζωάκι σας, τα οποία θα του προσφέρουν μία καλή ζωή, ενώ με υπομονή και φροντίδα μπορούν να του την επιμηκύνουν κιόλας.

Συγγραφή άρθρου: www.pet4u.gr