Παιχνίδια για γάτες

παιχνιδια για γατες

Τα παιχνίδια για γάτες αποτελούν ένα από τα βασικά αξεσουάρ γι’ αυτά τα συμπαθητικά τετράποδα, όπως είναι και η άμμος γάτας, πράγματα που μπορεί κανείς να βρει και να προμηθευτεί στα pet shop. Βέβαια για τους λάτρεις και καλούς χειριστές της τεχνολογίας και του διαδικτύου υπάρχουν και online petshop. Υπ’ όψη: οι γάτες χαρακτηρίζονται για την έφεσή τους στην καθαριότητα και την τάση να είναι παιχνιδιάρες … και εγωκεντρικές.

Σε ό,τι αφορά την υγιεινή η άμμος για γάτες παίζει κυρίαρχο ρόλο. Εκεί βρίσκεται η προσωπική τουαλέτα της γάτας, ανοιχτού ή κλειστού τύπου, την οποία η γάτα επισκέπτεται από ένστικτο, χωρίς να χρειάζεται να εκπαιδευτεί για να τη χρησιμοποιεί. Βέβαια χρειάζεται και η ανάλογη φροντίδα, ώστε να διατηρείται η τουαλέτα της καθαρή, να πλένεται με νερό και σαπούνι σε καθημερινή βάση.

Η γάτα φυσικά για να είναι ευδιάθετη, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, δε αρκεί μόνο η εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής, αλλά και η δημιουργική απασχόληση. Χρειάζεται να παίζει με το αφεντικό της. Καλό είναι να προβλέπεται να υπάρχουν και κάποια παιχνίδια.

Με μια μικρή αναδρομή στις παιδικές εικόνες μπορούμε να θυμηθούμε τη γάτα να εικονίζεται, στα παιδικά βιβλία και εγχειρίδια, με ένα στρογγυλό κουβάρι, έχοντάς το ως παιχνίδι. Τώρα με την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς και την πιο προσεκτική περιποίηση των κατοικίδιων, τα pet shop να διαθέσουν στους φιλόζωους μια ευρεία γκάμα δημιουργικών παιχνιδιών.

Παιχνίδια για γάτες, ενδεικτικά:

1) Παιχνίδια απασχόλησης.

  • – Μπάλα με μοτέρ και φωτισμό led, που λειτουργεί με μπαταρίες και κινείται χωρίς κανόνες. Με αυτήν την πρακτική τονώνεται η αίσθηση του κυνηγιού.
  • – Κατασκευή με στροβιλιζόμενα φτερά, με απρόβλεπτες κινήσεις, συνυφασμένο με το κυνηγετικό ένστικτο.
  • – Πολύχρωμο παιχνίδι, με πύργο τριών επιπέδων και αποσπώμενες μπάλες.

2) Λούτρινα ποντίκια, τα πλέον αγαπημένα για τις γάτες.

  • – Πλεκτό, με μακριά ουρά, μαλακή γέμιση και γεύση μέντας.
  • – Βελούδινο, με φωνή και μέντα.
  • – Οικολογικό, με βαλεριάνα.
  • – Με συμπιεσμένη νεπέτα και σχοινί στη θέση της ουράς.
  • – Καλάμι με ήχο ποντικιού.

3) Παιχνίδια ευφυίας, που παρακινούν τη γάτα να κυνηγάει και τελικά να κατακτά την τροφή της.

4) Μπάλες.

  • – Μπάλα από καουτσούκ, που αναπηδούν ψηλά.
  • – Μπάλες με μαλακή υφή, αθόρυβες, για κάθε … χρήση.
  • – Μπάλα με led, με το φως να αναβοσβήνει.

Η γάτα γενικά θεωρείται ναζιάρα, αρέσκεται στα παιχνίδια, αγαπά την καθαριότητα, αλλά είναι και ιδιότροπη. Θέλει να προκαλεί την προσοχή όλων στο περιβάλλον της. Η παρουσία της και μόνο σε ένα σπίτι ή έστω έξω από αυτό μπορεί να έχει πολλά οφέλη, καθώς αρκεί από μόνη της για να «διώξει» τρωκτικά, ποντίκια και ενοχλητικά έντομα.

Θα πρέπει λοιπόν αυτός που αποφασίζει να την κρατά στο σπίτι του να φροντίζει όχι μόνο για το «ζειν» αλλά και για το «ευ ζειν». Χρειάζεται λοιπόν η ανάλογη διατροφή, η διατήρηση της υγιεινής, της καθαριότητας στο δικό της χώρο, αλλά και η διάθεση παιχνιδιών. Αυτά μπορεί να είναι από τα πιο απλά αυτοσχέδια, κουβάρια, χαρτιά, σχοινιά κτλ., μέχρι τα πιο «προχωρημένα», που διαθέτονται σε αφθονία από τα pet shop. Το ζωντανό χρειάζεται και την ανάλογη αγάπη και περιποίηση.