Οι σκυλοτροφές. Ποιότητα και φροντίδα.

σκυλοτροφες

Οι σκυλοτροφές, ως διατροφική ποιότητα, αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν, αυτοί που έχουν ως κατοικίδια αυτά τα συμπαθητικά τετράποδα. Τα pet shop είναι πάντοτε στη διάθεση των πελατών τους για να τους διαθέσουν το καλύτερο δυνατό, είτε σε τρόφιμα είτε σε αξεσουάρ για σκύλους. Για τους λάτρεις της τεχνολογίας υπάρχει και η δυνατότητα του on line pet shop.

Όταν μιλάμε για διατροφή άλλωστε, αναφερόμαστε σε ένα από τα θεμέλια της ζωής και της εξελικτικής πορείας ενός ζωντανού οργανισμού. Παραδοσιακά είχαμε συνδέσει την τροφή του σκύλου με τα κόκαλα. Σωστό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι αυτά να αποφεύγεται για κάποιους σοβαρούς λόγους, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

  1. Τα κόκαλα συνήθως είναι σκληρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων και του οισοφάγου. Εάν συμβεί αυτό χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση.
  2. Κίνδυνος πνιγμού εάν τα κόκαλα κολλήσουν στο λαιμό. Πολλές φορές μπορεί να κολλήσουν και αυτό να μη γίνει αντιληπτό ούτε από το σκύλο ούτε από τον ιδιοκτήτη.
  3. Φόβος για εσωτερική αιμορραγία και σκίσιμο του στομάχου εάν τα κόκαλα είναι μυτερά.
  4. Όλα τα κόκαλα είναι επικίνδυνα, περισσότερο όμως αυτά του κοτόπουλου, καθώς όντας μικρά σπάνε ευκολότερα τραυματίζοντας λαιμό, έντερα και στομάχι.
  5. Αν κολλήσει το κόκκαλο αφαιρείται μόνο με νάρκωση, που είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη για το ζωντανό.
  6. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για δηλητηρίαση. Τα περισσότερα κόκαλα χαλάνε μετά από δύο μέρες.

λαθος σκυλοτροφη

Εάν διαπιστωθεί δύσπνοια, διάρροια με αίμα, δυσκοιλιότητα, εμετός, ανορεξία ή ξύσιμο του στόματος με τις πατούσες πιθανό να υπάρχει τραυματισμός του σκύλου από κόκκαλο. Δυστυχώς το κακό μπορεί να συμβεί, έστω και για μία και μοναδική φορά.

Όλα αυτά αποτελούν πολλοί καλοί λόγοι ώστε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων να προτιμούν τις σκυλοτροφές. Βέβαια και σε αυτές χρειάζεται να λαμβάνονται υπ’ όψη κάποιες σοβαρές ενδείξεις, οι οποίες αναγράφονται στις συσκευασίες, στα σημεία πώλησης, δη στα pet shop:

  1. Εάν τα πρώτα 6 συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα είναι ζωικά, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο. Μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος είναι σαρκοβόρο ζώο.
  2. Χώρα παρασκευής.
  3. Human grade. Αλλιώς, το περιεχόμενο της συσκευασίας θα πρέπει να είναι κατάλληλο προς κατανάλωση από τον άνθρωπο. Σε αντίθετη περίπτωση, ναι μεν δε σημαίνει ότι απαραίτητα είναι βλαβερό για το ζώο, δεν είναι δε απόλυτα ασφαλές προς βρώση για το κατοικίδιο.
  4. Η υψηλή τιμή δεν είναι σίγουρο ότι μας εξασφαλίζει άριστη ποιότητα για τις σκυλοτροφές, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει μια ένδειξη. Στην πράξη θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει η σωστή αναλογία ανάμεσα στην τιμή και την ποιότητα της τροφής.
  5. Οι υδατάνθρακες να είναι το πολύ μέχρι το 40% της τροφής. Ιδανικό θεωρείται το ποσοστό κάτω του ενός τρίτου.
  6. Να μην περιέχονται στην τυποποιημένη τροφή χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.

Σε κάθε περίπτωση η ετικέτα πρέπει να είναι σαφής για τα συστατικά και την περιεκτικότητα. Εάν αναγράφεται αόριστα ο όρος «παράγωγα κρέατος» αυτά συνήθως είναι κομμάτια που δεν προσφέρουν πρωτεΐνες στο ζωικό οργανισμό.

Οι σκυλοτροφές αποτελούν βασικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και καλή ζωή ενός σκύλου. Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη φροντίδα για την καλή ποιότητά τους. Τα pet shop φαίνεται ότι ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις.