Μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα: είναι εφικτό;

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, η Ελλάδα όμως εξακολουθεί να μη μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, στις πόλεις και στα χωριά ζουν υπό άθλιες συνθήκες, μέσα στο κρύο, χωρίς τροφή και χωρίς την ανθρώπινη ζεστασιά. Πολλοί λένε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί και πως πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, ο πληθυσμός των αδέσποτων μπορεί να μειωθεί και οι συνθήκες διαβίωσής του να βελτιωθούν.

 

Απαραίτητο για αυτό το στόχο είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμοςκαι να σταματήσει να αγοράζει ζώα ράτσας από τα λιγοστά πλέον pet shop που πουλούν ζώα. Στο δρόμο υπάρχουν τόσα πολλά σκυλάκια και γατάκια που ζητούν την αγάπη μας, ώστε είναι ανούσιο να πληρώνουμε για να πάρουμε το κουτάβι κάποιας ράτσας, το οποίο θα έχει γεννηθεί υπό ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες κακοποίησης της μητέρας του. Αν υιοθετούνται αδέσποτα, τότε σταδιακά όλο και λιγότερα ζωάκια θα μένουν άστεγα, ενώ θα σταματήσει και η απάνθρωπη πρακτική της εκτροφής συγκεκριμένων ρατσών.

 

 

Φυσικά, για να έχει νόημα το παραπάνω βήμα, θα πρέπει επιπλέον να μην εγκαταλείπονται ζώα. Ο σκύλος και η γάτα είναι μια δέσμευση ζωής που θα μας γεμίσει χαρά και με την ευτυχία της προσφοράς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την αποποιηθούμε όποτε βαρεθούμε. Το ζωάκι γίνεται μέλος της οικογένειάς μας και είναι πλέον αδύνατο να το εγκαταλείψουμε, διότι δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης στο δρόμο.

 

 

Παράλληλα, είναι επιτακτική η στείρωση του ζώου μας, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί το γεγονός κάποιο ζωάκι να μείνει χωρίς οικογένεια. Ακόμα και αν έχουμε βρει αξιόλογους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα μωρά, πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο. Με τους εξαντλητικούς ρυθμούς αναπαραγωγής και τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γεννιούνται νέα σκυλάκια και γατάκια. Άλλωστε, τα ζώα δεν ερωτεύονται, ενώ κατά το ζευγάρωμα μπορούν να κολλήσουν και πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

 

Μαζί με αυτά τα ελάχιστα χρέη που οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας, για να καλυτερεύσει η ζωή των ήδη υπαρχόντων αδέσποτων, οφείλονται και σημαντικότερες κινήσεις, οι οποίες ευτυχώς τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα από ανθρώπους και οργανώσεις με όραμα. Έτσι, πολλοί κτηνίατροι στειρώνουν και εμβολιάζουν εθελοντικά αδέσποτα ζώα, ενώ και απλοί πολίτες έχουν με πίστη εισέλθει στο κίνημα προστασίας των αδέσποτων. Ένα μπολάκι με φαγητό και νερό έξω από το σπίτι είναι μια ελάχιστη κίνηση που δείχνει ενδιαφέρον για τον πιο αδύναμο, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνεργασίας με κάποια φιλοζωική οργάνωση, για να βοηθήσετε οικονομικά ή έμπρακτα στις στειρώσεις ή στις φιλοξενίες κάποιων ζώων που περιμένουν σε κάποιο κλουβί τη δική τους οικογένεια.

 

Ανοίξτε την αγκαλιά σας σε ένα τέτοιο ζωάκι και η ευγνωμοσύνη που θα πάρετε αν το βοηθήσετε, είτε υιοθετώντας το είτε φιλοξενώντας το για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή απλά ταΐζοντάς το θα σας συντροφεύει ως ευλογία σε όλη σας τη ζωή.