Η άμμος για γάτες. Χρήση και υγιεινή

αμμος γατας

Η άμμος για γάτες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα βασικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το συμπαθές αυτό το τετράποδο: την προσωπική του καθαριότητα και υγιεινή. Οι γάτες συχνά συγκρίνονται με τους σκύλους από τα άτομα που διατηρούν κατοικίδια. Έχουν και αυτές τις δικές τους ανάγκες για προσοχή και φροντίδα. Στα θετικά περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η παρουσία και μόνο της γάτας σε ένα σπίτι απωθεί τα ποντίκια, τις κατσαρίδες, γενικά τα ενοχλητικά τρωκτικά και έντομα.

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν και κατά άλλους θεωρούνται λίγο δύστροπες σε σχέση με τους σκύλους. Βέβαια διαθέτουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν πολύ αγαπητές, γι’ αυτούς που τις φροντίζουν. Γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρες και καθαρές. Μια επίσκεψη στο pet shop μπορεί να καλύψει κια τις δύο αυτές ιδιότητες. Εκεί υπάρχει, σε μεγάλη ποσότητα, άμμος γάτας, ενώ βρίσκουμε και πολλά παιχνίδια για γάτες.

Η άμμος για γάτες είναι κοινώς η τουαλέτα τους. Ονομάζεται και άμμος υγιεινής για γάτες.

Είδη:

  1. Συγκολλητική. Έχει ως βασικό συστατικό υλικό τον μπεντονίτη άργιλο, που προέρχεται από την επεξεργασίας ηφαιστεικής στάχτης, ισχυρό καθαριστικό και αποτοξινωτικό στοιχείο. Ενώνεται όταν έρχεται σε επαφή με υγρά. Διευκολύνεται ο καθαρισμός από τους σβόλους άμμου που σχηματίζονται σε επίπεδη και στερεή σύσταση.
  2. Παραδοσιακή, που δε σβολιάζει, μη συγκολλητική. Απορροφά οσμές και μεγάλες ποσότητες υγρασίας, ενώ δε χρειάζεται η καθημερινή απομάκρυνση σβόλων
  3. Φυτική & βιολογική. Υπάρχει και στις δύο μορφές, τη συγκολλητική και την παραδοσιακή. Μπορεί να έχει ως συστατικά το ξύλο, το άχυρο, το χαρτί ή άλλα φυτικά υλικά και είναι βιοδιασπώμενη, στον απόλυτο βαθμό.
  4. Κρυσταλλική. Λόγω της πορώδους δομής της απορροφά οσμές και ποσότητα υγρασίας σχεδόν ίση με το βάρος της, με πολύ γοργό ρυθμό. Τα πυριτικά άλατα είναι πολύ αποδοτικά, σχεδόν χωρίς σκόνη.

Είδη τουαλέτας:

  1. Ανοιχτή
  2. Κλειστή, με φίλτρα, με το πλεονέκτημα, η γάτα να μην πετάει την άμμο έξω. Επίσης νιώθει πιο ασφαλής, από την άποψη ότι δεν πρόκειται να ενοχληθεί.

Όταν αγοράζεται άμμος για γάτα, δηλαδή τουαλέτα, από το pet shop, χρειάζεται και η προμήθεια αντίστοιχων απαραίτητων αξεσουάρ: φτυαράκι και χαλάκι. Με το πρώτο απομακρύνεται η άμμος γάτας, σε καθημερινή βάση για να παραμένει η τουαλέτα καθαρή, ενώ με το χαλάκι εξασφαλίζουμε ότι δε θα σκορπιστεί μέσα στο σπίτι η άμμος που έχει απομείνει στις πατούσες της γάτας. Αυτές καθαρίζονται από τις ραβδώσεις που υπάρχουν στο χαλάκι.

Κανόνες και ιδιότητες της σωστής υγιεινής:

  1. Η γάτα πηγαίνει μόνη της στην τουαλέτα, από ένστικτο. Δε χρειάζεται ανάλογη εκπαίδευση.
  2. Πλύσιμο της τουαλέτας με ζεστό νερό και σαπούνι, χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών, όπως η χλωρίνη ή άλλα αρωματικά. Αντί αυτών, μπορούμε να ρίξουμε μαγειρική σόδα στο πάτωμά της.
  3. Κάθε γάτα θέλει τη δική της τουαλέτα.
  4. Η τουαλέτα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμη και να μην τοποθετείται σε ζεστά σημεία ή κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές. Η θερμότητα ενισχύει τη δυσοσμία.

Η υγιεινή του ζωντανού αποτελεί βασικό στοιχείο για την ομαλή διαβίωσή του. Οι γάτες είναι καθαρές από τη φύση του, αλλά θεωρούνται και λίγο ιδιότροπες. Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Με την κατάλληλη περιποίηση και φροντίδα η παρουσία τους στο χώρο του σπιτιού θα είναι περισσότερο ευχάριστη.