Επιλέγοντας ένα ερπετό για κατοικίδιο

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα κατοικίδιο, οι συνηθισμένες επιλογές είναι ένας σκύλος, μία γάτα, ένα χάμστερ, ένα πτηνό όπως ένας πολύχρωμος παπαγάλος και ίσως κάποιο ψάρι σε ενυδρείο.

 

Η επιλογή ενός ερπετού είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας αλλά τα τελευταία  χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος αν κρίνει κανείς από την αγορά και τις διαφημίσεις με ερπετά.

 

Φυσικά, όταν μιλάμε για ερπετό, δεν μιλάμε απαραίτητα για βόα σφιγκτήρα, ή δηλητηριώδη κόμπρα, αυτά δυστυχώς είναι προκαταλήψεις που μας κρατάνε πίσω. Μια επίσκεψη σε ένα petshop ή έστω ένα online petshop θα  μας πείσει για του λόγου το αληθές.

 

Η ομάδα των ερπετών περιλαμβάνει πολύ όμορφα και πολύ διαφοροποιημένα ζώα όπως χελώνες, γκέκο, σαύρες, ιγκουάνα και αμφίβιους δράκους. Είναι όλα τους ακίνδυνα, δεν μεταφέρουν ασθένειες που μπορεί να προσβάλουν το άνθρωπο. και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε διατροφή.

 

Παρακάτω, θα δούμε τις πιο συνηθισμένες επιλογές. Επιλογές που ούτε τα παιδιά θα τρομάξουν, ούτε οι φίλοι και συγγενείς θα αποφεύγουν το σπίτι μας, ούτε οι γείτονες θα μας κόψουν την καλημέρα.

 

Πρωτού αποφασίσετε οτιδήποτε, είναι καλό να μελετήσετε τα είδη των διαθέσιμων ερπετών, τις ανάγκες τους, τα έξοδα διαβίωσης και συντήρησης και το επίπεδο φροντίδας που χρειάζονται. Ένα petshop ή ένα online petshop είναι η πρώτη σας στάση. Μπορείτε μάλιστα να αγοράσετε κάποιο βιβλίο που  από μόνο του είναι πολύ ενδιαφέρον.

 

Ανόλε

Τα Ανόλε είναι ένα είδος ιγκουάνα, ιδανικό για αρχάριους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Είναι εξαιρετικά ήρεμα, έχουν εντυπωσιακά χρώματα, και τρέφονται με σκουλήκια και έντομα, τροφές που μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα και είναι αρκετά φτηνές. Ζουν πέντε χρόνια και φτάνουν τα 20 εκατοστά.

Δράκοι

Οι σαύρες του γένους Pogona είναι χαρακτηριστικές για το κάτω μέρος του κεφαλιού που εμφανίζει φυμάτια σαν γένια. Είναι υπάκουα πλάσματα, τρέφονται με λαχανικά και σκουλήκια, ζουν δέκα χρόνια και φτάνουν τα 50 – 60 εκατοστά σε μήκος.

Γκέκο

Τα Γκέκο είναι ξαδερφάκια με τα δικά μας σαμιαμείδια που έχουμε στα χωριά. Τα Γκέκο λεοπάρδαλη, ειδικότερα, είναι φιλικά, έχουν ελάχιστες ανάγκες σε τροφή, μικρό μέγεθος γύρο στα 15 έως 30 εκατοστά και ζουν μέχρι 15 έως 20 χρόνια.

Φίδια

Τα φίδια είναι από τις δύσκολες επιλογές, αν και αρκετά δημοφιλή στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα είναι άκακα, ιδιαίτερα αμυντικά στην συμπεριφορά αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι τα φοβούνται. Η ποικιλία είναι τεράστια και τα μεγέθη ποικίλουν σημαντικά.

Χελώνα

Οι  χελώνες είναι η ζωντανή ανάμνηση μια εποχής που το επικρατές είδος ήταν οι δεινόσαυροι. Είναι αξιαγάπητες, πανέμορφες και πολύ αμυντικές στη συμπεριφορά.

Οι χελώνες, όπως ίσως έχουμε προσέξει σε μια εκδρομή στη φύση, τρώνε λαχανικά και χορτάρια και μπορεί να φτάσουν τα τριάντα εκατοστά και τα πενήντα χρόνια ζωής. Η δίαιτα μιας χελώνας μπορεί να περιλαμβάνει τριζόνια, σκουλήκια, χρυσόψαρα, λαχανικά και συσκευασμένα πέλετ.

Δράκοι

Το όνομα φοβίζει αλλά οι ορεινές λίμνες της Ελλάδας φιλοξενούν μερικά από τα πιο όμορφα είδη που θα δείτε. Είναι αμφίβια και οι αποχρώσεις που δίνει το δέρμα τους εντυπωσιακές. Απαιτούν πολύ φροντίδα είναι η αλήθεια και μερικά είδη μπορούν αν φτάσουν το ένα μέτρο αν και τα περισσότερα είναι σχετικά μικρά