Καινούριο ζώο στο σπίτι; Πώς θα του μάθετε τα βασικά

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για την οικογένεια, όμως συχνά συνοδεύεται από αναστάτωση και άγχος για το πώς η γάτα ή ο σκύλος θα μάθουν να ζουν μέσα σε σπίτι και να συμβιώνουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Στην αρχή, ειδικά αν έχετε πάρει ένα πολύ νεαρό σε ηλικία ζώο, ίσως τα πράγματα να μοιάζουν δύσκολα, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και με τις κατάλληλες συμβουλές όλα μπορούν να γίνουν ευκολότερα.

Η προσαρμογή για ένα γατάκι είναι πολύ απλούστερη από ένα σκυλάκι. Για τη γάτα το σημαντικότερο ρόλο παίζει το περιβάλλον της, οπότε θα πρέπει να της δώσετε χρόνο να εξοικειωθεί μαζί του. Το μικρό γατάκι αλλά και η μεγαλύτερη γάτα μπορεί να περάσει ώρες χωρίς να βγει από το καλαθάκι μεταφοράς, με το οποίο την φέρατε στο σπίτι. Μην την πιέσετε να βγει, αφού για αυτή είναι σημαντικό να αρχίσει να εξερευνά το νέο χώρο, όταν εκείνη νιώσει έτοιμη. Μην προσπαθήσετε καν να τη δελεάσετε με λιχουδιές ή χάδια, αφού δεν υπάρχει λόγος. Θα βγει σίγουρα και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Κατά πάσα πιθανότητα, θα της πάρει ώρες αν όχι μέρες να μυρίζει κάθε γωνιά κάθε δωματίου και μάλλον θα βρει κάποιο απόμερο μέρος για να κρυφτεί, μέχρι να αισθανθεί δυνατή. Είναι βασικό για τις γάτες να έχουν μέρη να κρύβονται και να βρίσκουν ασφάλεια. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Η γάτα με τη μυρωδιά θα βρει αμέσως πού είναι το φαγητό της αλλά και η άμμος της και θα προσαρμοστεί χωρίς δυσκολία, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσει να γουργουρίζει στην αγκαλιά σας.

Το σκυλάκι έχει ανάγκη ωστόσο μιας διαφορετικής αντιμετώπισης, αφού τον ισχυρότερο ρόλο διαδραματίζει το αφεντικό και όχι ο χώρος. Το καινούριο σκυλάκι, ειδικά αν είναι κουτάβι, θα είναι αρχικά πολύ ενθουσιώδες μαζί σας και δεν θα αντέχει χωρίς την παρουσία σας. Θα πρέπει στην αρχή να το βγάζετε συνέχεια βόλτα, για να μάθει να κάνει την ανάγκη του έξω και να το επιβραβεύετε με κάποια λιχουδιά, όταν αυτό συμβαίνει. Αντίστοιχα, καλό είναι να του φτιάξετε ένα χώρο με το μαξιλάρι του, όπου πάλι με λιχουδιές και επιβράβευση θα το μάθετε να κάθεται ήσυχο και να κοιμάται. Εάν σας λερώνει το σπίτι ή κάνει ζημιές, θα πρέπει να το μαλώσετε με ήπιο όμως τόνο, αλλά το σπουδαιότερο είναι να το επιβραβεύετε όταν κάνει κάτι καλό και όχι να εστιάζετε τόσο στην αρνητική του συμπεριφορά. Τον πρώτο καιρό, καλό είναι να μη μένει μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώσει ότι το εγκαταλείπετε. Πάντως, αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να το βγάζετε μια μεγάλη βόλτα για να κουράζεται, ενώ αποτέλεσμα στο αίσθημα εγκατάλειψης και φόβου θα έχει αν την ώρα που φεύγετε του έχετε δώσει κάποιο παιχνίδι να το κρατάει απασχολημένο. Αφήστε τέλος ρούχα σας που έχουν τη μυρωδιά σας σε διάφορα σημεία του σπιτιού και ο σκύλος σας θα νιώθει την παρουσία σας, αφού η όσφρηση είναι η πιο ισχυρή του αίσθηση.