Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη εποχή για το αγαπημένο μας κατοικίδιο, αφού αυτό μπορεί να περνάει πολλές ώρες έξω, να παίζει και να χαίρεται στη φύση. Ωστόσο, το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη φροντίδα του σκύλου μας, διότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία του είναι πολλοί και όχι ασήμαντοι. Αν, όμως, ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου και του pet shop μας, ο σκύλος μας θα είναι πανευτυχής και έτοιμος να χαρεί την ομορφότερη εποχή του χρόνου.
Καταρχάς, τόσο κατά τη διάρκεια της βόλτας όσο στην περίπτωση που ο σκύλος μας περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε εξωτερικό χώρο, όπως μπαλκόνι ή κήπο, πρέπει να του παρέχουμε άφθονο και κρύο νερό καθώς και σκιά. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία για τη ζωή τους. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο ο χώρος όπου βρίσκεται ο σκύλος μας να είναι δροσερός, με σκιά και πάντα ένα μπολ με νερό. Η βόλτα καλό είναι να γίνεται το βράδυ ή έστω το απόγευμα και εφόσον διαρκεί πάνω από μισή ώρα να δίνετε νερό στο σκυλάκι σας.
Ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να προνοήσετε, είναι το τρίχωμα του σκύλου σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάποιοι ιδιοκτήτες κουρεύουν τα μακρύτριχα ζώα τους, όμως αυτό πρέπει να γίνει μόνο σε κτηνίατρο και κατόπιν σχετικής προτροπής του. Αν δεν κουρέψετε το σκύλο σας, είναι σημαντικό να τον χτενίζετε τακτικά, για να του απομακρύνετε τις περιττές τρίχες και να μπορεί το δέρμα του να αναπνέει. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και το μπάνιο του, αφού με το νερό και το τρίψιμο απομακρύνονται επίσης πολλές νεκρές τρίχες. Το μπάνιο του σκύλου πρέπει να γίνεται με ειδικά σαμπουάν που δεν ερεθίζουν το δέρμα και έχουν μυρωδιά κιτρονέλλας που απωθεί τα κουνούπια.
Μετά το μπάνιο και ειδικά αν ο σκύλος σας μένει στον κήπο, πρέπει να του βάλετε αμπούλα, η οποία σκοτώνει τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, ενώ απαραίτητο κρίνεται και το κολάρο που διαρκεί 3 μήνες και έχει απωθητική δράση τόσο για τα παράσιτα όσο και για τις σκνίπες, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τα σκυλιά, αφού μπορούν να τους μεταδώσουν καλαζάρ. Η αμπούλα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε μήνα απευθείας στο δέρμα του σκύλου, όμως αν τον δείτε να ξύνεται σημαίνει ότι έχει ψύλλους και πρέπει να του βάζετε πιο δυνατή αμπούλα σε συχνότερα χρονικά διαστήματα.
Η τροφή του σκύλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να είναι ξηρά, αφού η κονσέρβα αν δεν φαγωθεί αμέσως μπορεί να χαλάσει ή να μαζέψει μυρμήγκια. Γενικά, η ποσότητα της τροφής είναι μειωμένη σε σχέση με το χειμώνα, ώστε να μη βαραίνει το ζώο και μην επιβαρύνεται ο οργανισμός του κατά τη διάρκεια της ζέστης.
Τέλος, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά τη μύτη του σκύλου σας, η οποία πρέπει να είναι υγρή. Αν δεν είναι, σημαίνει πως ο οργανισμός του βρίσκεται κοντά στην αφυδάτωση και πρέπει να προσλάβει υγρά.
Ο σκύλος φύλακας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή πολλών ανθρώπων ή οικογενειών. Όπως προκύπτει…
Είναι γεγονός πως θέλουμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας τετράποδα την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής!…
Τα κατοικίδιά μας ήρθαν στον κόσμο μας για να μας προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη. Παράλληλα κάποια…
Όλοι θέλουμε τα κατοικίδιά μας να είναι υγιή και χαρούμενα. Ειδικά όταν αφορά τις γάτες…
Το τάισμα του σκύλου σας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Πρέπει να ακολουθεί μια πλήρη…
Οι αδέσποτες γατούλες είναι κυριολεκτικά παντού. Όσο δύσκολο είναι να τις βλέπεις να πεινάνε και…