Πώς θα διαλέξετε τη σωστή τροφή για το σκύλο σας

σκυλοτροφη

Έχετε μόλις πάρει καινούριο σκυλάκι και αναρωτιέστε τι τροφή πρέπει να του δώσετε; Είναι καλό να ανησυχείτε για αυτό το θέμα αφού η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου σας, όμως το θέμα είναι να μην σας καταβάλλει το άγχος και πανικοβληθείτε. Η αλήθεια είναι ότι οι σκυλοτροφές που υπάρχουν στην αγορά είναι πάρα πολλές, όπως επίσης και οι γνώμες σχετικά με το ποιες πρέπει να επιλέξει ο ιδιοκτήτης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που καλό είναι να προσέξετε όταν αγοράζετε σκυλοτροφή.

Ηλικία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείτε είναι ποια είναι η κατάλληλη τροφή για την ηλικία του σκύλου σας. Υπάρχουν σκυλοτροφές για νεογνά, για κουτάβια, για ενήλικα και ηλικιωμένα σκυλιά. Κάθε τροφή περιέχει τα συστατικά που απαιτούνται σε κάθε ηλικία. Για παράδειγμα, οι σκυλοτροφές για κουτάβια έχουν σχεδιαστεί για να προσθέτουν βάρος, ενώ οι σκυλοτροφές για ηλικιωμένα ζώα βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας.

Φυλή

Υπάρχουν σκυλοτροφές για διάφορες ράτσες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα η τροφή για ποιμενικούς που προστατεύει τα πίσω άκρα τους από αρθριτικά, κάτι που συμβαίνει συχνά σε αυτή τη ράτσα. Αν το σκυλάκι σας είναι ημίαιμο, τότε σημαντικός παράγοντας είναι να γνωρίζετε αν η φυλή του είναι μικρή, μεσαία, μεγάλη ή γιγαντόσωμη. Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνει κάθε μέγεθος, η σκυλοτροφή παίζει ρόλο ως προς το μέγεθος της κροκέτας. Σε μια μεγαλόσωμη φυλή η κροκέτα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να τη μασήσει και να μην την καταπιεί αμάσητη ο σκύλος, ενώ σε μικρές φυλές η κροκέτα πρέπει να είναι μικρή, ώστε να μπορεί να τη διαχειριστεί με ευκολία ο σκύλος.

Στείρωση

Το αν ο σκύλος είναι στειρωμένος παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο. Στα στειρωμένα σκυλάκια δίνονται τροφές με χαμηλά λιπαρά, για να μην παχύνουν.

Αλλεργίες και δυσανεξίες

Το πεπτικό και εντερικό σύστημα των σκύλων είναι αρκετά ευαίσθητο και συχνά κουτάβια από την ίδια γέννα αναπτύσσουν διαφορετικές αλλεργίες και δυσανεξία σε διάφορες τροφές. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε αν ο σκύλος σας έχει δυσανεξία σε κάποιο διατροφικό στοιχείο, ώστε να αποφύγετε σκυλοτροφές που το περιέχουν. Πώς θα καταλάβετε πιθανή αλλεργία ή δυσανεξία; Αν ο σκύλος σας αφού φάει ξύνεται συνεχώς, έχει επίμονη διάρροια ή εμετούς, το τρίχωμά του είναι θαμπό με ξηροδερμία ή έχει κακή αναπνοή. Φυσικά, πρέπει πρώτα να αποκλειστούν άλλα παθολογικά αίτια για αυτά τα συμπτώματα πριν καταλήξετε στη θεωρία της αλλεργίας.

Συστατικά

Αφού καταλήξετε σε μερικές σκυλοτροφές με βάση τους παραπάνω παράγοντες, τότε σας προτείνουμε οπωσδήποτε να δώσετε μεγάλη σημασία στα συστατικά της τροφής. Οι ποιοτικές σκυλοτροφές (και δυστυχώς αναπόφευκτα οι πιο ακριβές) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με βάση συγκεκριμένο κρέας που ονοματίζουν. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σιτηρά και λιπαρά, ενώ δεν έχουν και βελτιωτικά γεύσης ή μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι. Μπορεί να πληρώσετε κάτι παραπάνω, αλλά θα γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας τρώει τροφή, για την οποία είναι φτιαγμένος με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του.