Μετακόμιση ή ανακαίνιση: πώς θα βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει άνετα ξανά

γατα σε κουτι

Η μετακόμιση ή η ανακαίνιση του σπιτιού είναι μια τεράστια αλλαγή τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα που τον περιβάλλουν. Και ενώ οι σκύλοι είναι πιο δεκτικοί στις αλλαγές, απεχθάνονται τη ρουτίνα και δεν έχουν πρόβλημα να μετακινούνται από τον έναν χώρο στον άλλο, οι γάτες δένονται πολύ με το σπίτι και ταράζονται σε κάθε αποδόμηση της ρουτίνας τους. Έτσι, η ανακαίνιση και πολύ περισσότερο η μετακόμιση μπορεί να γίνει για αυτές ένα τραυματικό συμβάν, αν δεν προσέξετε πώς να το χειριστείτε. Η ασφάλεια και η τροφή της γάτας είναι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε, όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά και η γατούλα σας να ενταχθεί αρμονικά στο νέο περιβάλλον.

Ασφάλεια

Τη μέρα της μετακόμισης, είναι σημαντικό να έχετε τη γάτα σας σε ένα δωμάτιο με κλειστές πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην το σκάσει. Όσο εσείς πακετάρετε και μεταφέρετε τις κούτες, καλό είναι εκείνη να είναι κάπου μακριά από τους θορύβους, έχοντας νερό, γατοτροφή και άμμο για γάτες. Αν η διαδρομή που θα κάνετε με το αυτοκίνητο είναι μεγάλη, τότε μερικές ώρες πριν πάρτε της το φαγητό, ώστε να μην κάνει εμετό. Αυτονόητο είναι ότι δεν θα τη φορτώσετε στο φορτηγό, αλλά θα την πάρετε μαζί σας στο αυτοκίνητο, ώστε να είναι ασφαλής. Στο νέο σπίτι, εξασφαλίστε ότι δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής από κάποια πόρτα και αφήστε την σε ένα δωμάτιο, για να ηρεμήσει για όσο χρόνο χρειάζεται.

αμμος για γατες

 

Άμμος γάτας και γατοτροφή

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι που θα κάνουν τη γάτα σας να νιώσει μια σχετική ασφάλεια. Είναι σημαντικό να της δώσετε να καταλάβει ότι η ρουτίνα της συνεχίζεται και οι βασικές της ανάγκες καλύπτονται, οπότε δείξτε της από το πρώτο λεπτό πού είναι η άμμος γάτας της και η γατοτροφή της. Έτσι, θα νιώσει οικεία και θα ηρεμήσει, ώστε να κρυφτεί με την ησυχία της, να μπορέσει να βάλει σε μια τάξη το χάος (αφού εκείνη δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά) και τελικά να αγαπήσει το νέο της χώρο.

Γνώριμες Μυρωδιές για την γάτας σας

Ένας λόγος που η γατοτροφή, τα παιχνίδια γάτας καθώς και η άμμος για γάτες δίνουν το αίσθημα ασφάλειας στο μικρό σας αιλουροειδές είναι επειδή έχουν γνώριμες μυρωδιές και το καθησυχάζουν. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με άλλα αντικείμενα, όπως ριχτάρια και μαξιλάρια που θα έχουν τη γνώριμη μυρωδιά του παλιού σπιτιού. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι γάτες είναι κυριαρχικά ζώα και θέλουν παντού να αφήνουν τη δική τους μυρωδιά, γι’ αυτό άλλωστε τρίβονται στα έπιπλα. Το νέο σπίτι ή στην περίπτωση ανακαίνισης τα καινούρια έπιπλα έχουν ξένες μυρωδιές, τις οποίες όμως μπορείτε να αντιμετωπίσετε αν τρίψετε μαλακά ένα ύφασμα από τη μουσούδα της γάτας σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Έτσι, η δική της μυρωδιά θα διαχυθεί παντού και εκείνη δεν θα νιώθει πια ξένη και παρείσακτη. Φυσικά, σε αυτό θα βοηθήσει και η δικιά σας γνώριμη μυρωδιά, οπότε πολλές αγκαλιές και χάδια είναι απαραίτητα!